PUNKVIN:s FAVORITER 14 februari

14 februari handlar bara om att fira the perfect match. Självklart tänker vi på treeningheten vin, mat och vatten. Punkvin aka Susanne Berglund Krantz lyfter fram fem fina viner som Systembolaget släpper den 14 februari, rekommenderar matchande rätter och det vatten som bäst passar hennes favoriter. En färdigutvecklad Cristal, ung men komplex – perfekt till alla hjärtans dag i år eller lagra tills du hittar den bästa att dela denna fina Champagne med.

Vill du ha fler av Punkvins rekommendationer så titta på www.punkvin.se där blir det vassa reportatge och rekommendationer.

Louis Roederer Cristal

Louis Roederer, Champagne, Frankrike 2012Nr 90234, 2150 kr

Djup, intensiv, utvecklad, brödig, smörig och gulfruktig doft. Smaken är ung, pigg och frisk av hög syra. Komplex och smakrik fylld av sten- och kalkmineralitet. Supergott redan nu, men självklart lång lagringspotential.

Avnjutes med: Aptitretare vid speciella tillfällen som kräver en komplex champagne. Obestridlig ackompanjatör till naturella skaldjur, framförallt ostron, samt pocherad piggvar, pommes duchesse och smörsås spetsad med champagne.

Vatten: MINVINO No 1

Producent: www.louis-roederer.com

Importör: Vinunic AB

Raúl Pérez Vizcaina la del Vivo

Bodegas Y Viñedos Raúl Pérez, Bierzo,

Spanien

2017

Nr 92738, 265 kr

Intensiv, nyanserad, ungdomlig doft av äpple, persika och stenig mineralitet. Smaken har samma inslag av stenfrukt och gula frukter och dominerande mineralitet. Hög syra som ger ett stramt snitt och rakt fokus.Vinet är ungt och får gärna lagras till fullkomlig mognad.

Avnjutes till: Lätthalstrade pilgrimsmusslor och smörsås toppat med Kalix löjrom.

Vatten: MINVINO No 1

Producent: www.raulperez.com

Importör: Johan Lidby Vinhandel AB

Greystone Chardonnay

Greystone Wines, North Canterbury,

Nya Zeeland

2017

Nr 92751, 249 kr

Ungdomlig, blommig doft, fylld av hyacint och syrén. Smaken är mer åt det fruktiga, smöriga och krutiga hållet samt inslag av stenig mineralitet.

Matcha med: Gott att dricka nu till grillade havskräftor med vitlökssmör och parmesankrutonger.

Vatten: MINVINO No 2

Producent: www.greystonewines.co.nz

Importör: Vintedge AB

Caruso

Terrazze dell’Etna, Etna, Italien

2016

Nr 92623, 159 kr

Vackert granatfärgat utseende med fin, körsbärig doft och aning mognadston av nypon och skogsmark. Smaken är elegant med rödbäriga inslag, vulkanmineral och välintegrerad syra samt strukturerande tannin. Att dricka nu till mat alternativt lagra en tid till.

Drick till: Servera till pasta med tomatbaserad sås, parmesan och grillade bläckfiskarmar.

Vatten: MINVINO No 3

Producent www.terrazzedeletna.it

Importör: Divine AB

Pio Cesare Barbaresco Pio Cesare

Pio Cesare, Barbaresco, Italien

2015

nr 95801, 499 kr

Blekt, granatfärgat utseende. Doften är komplex av medicinala toner, skogsmark, mörka körsbär, nypon och kalkig mineralitet. Smaken innehåller samma karaktärer inramad av hög syra och stadig tannin. Vinet bör lagras för att tämja strukturen och få övriga komponenter att blomma ut.

Avnjutes bäst: Dekantera och drick till mustig Karl Johansvampsås, pasta, tryffel och parmesan i drivor på toppen.

Vatten: MINVINO No 3

Producent: www.piocesare.it

Importör:The Wine and Spirits Collective Sweden AB