Grekland, New Zeeland, Usa och Frankrike, det låter som en klassisk jorden-runt resa, men just nu får vi snällt stanna hemma och avnjuta dessa länders intressantaste viner enligt Susanne Berglund Krantz aka Punkvin. Alla hittar du på hyllorna hos Systembolaget från den 26 maj resp 27 maj. Vill du köpa MINVINO hittar du dem här.

Vill du alla Punkvins rekommendationer för 26 & 27 maj, titta in på punkvin.se

26 maj:

Grekland, Nya Zeeland, Frankrike & USA.

Kamara Pet’ Nat

Kamara Estate, Grekland
2019

Nr 97015, 239 kr

Naturligt bubblande vin med vacker laxrosa färg. Doften är jästig och rödbärig med florala inslag av ros och nyponros. Smaken är torr med krämig mousse och balans mellan syra och frukt. Karaktären följer doften samt även inslag av mandelskal. Harmoniskt och välbalanserat. Servera som aperitif till mogen vattenmelon och god fetaost.

Vatten: MINVINO No 1

Producent: www.kamarawinery.com

Importör: Divne AB

Yomatari

Domaine Ligas, Makedonien, Grekland
2018
Nr 92830, 249 kr

Vitt vin med lite rosa inslag i färgen, på grund av druvans (roditis) rosa skal. Doften är fylld av kåda på ett subtilt sätt. Smaken följer doftens karaktär med hög, läskande syra, fin balans samt lång elegant eftersmak. Drick nu till grekisk sallad en solig dag på stranden.

Vatten: MINVINO No 1

Producent:www.ligas.gr

Importör: Vintedge A

Felton Road Bannockburn Pinot Noir

Felton Road Wines, Central Otago, Nya Zeeland
2018
Nr 92921, 339 kr

Elegant och slank doft med rödbäriga och minerala inslag. Smaken är torr, ren och elegant med samma karaktärer som i doften, inramad av hög syra och finkornig tannin. Vinet är underbart nu efter dekantering till ankbröst med svampsky och jordärtskockspuré, men allra helst bör det lagras för full utveckling.

Vatten: MINVINO No 3

Producent: www.feltonroad.com

Importör: Divine AB

Yannick Amirault Les Malgagnes

Yannick Amirault, Loire, Frankrike
2018
Nr 95436, 279 kr

Svart vinbärsfruktig och josig doft med örtighet och liten touch av rosor. Smaken är välbalanserad med hög syra och medium tannin som håller i frukt, blommor och mineralitet. Mycket druv- och ursprungstypisk. Servera till grillade lammkotletter, örtig potatis samt stekta, blandade bönor.

Vatten: MINVINO No 3

Producent: www.yannickamirault.fr

Importör: Bevalta AB

Ojai Sans Soufre Ajouté

Ojai Vineyard, Kalifornien, USA
2018
Nr 95068, 379 kr

Mörkbärig doft med inslag av örter och kryddor i svalt utförande. Smaken är lika svalfruktig med peppar- och köttinslag. Väl strukturerad vilket ger helheten balans och fräschör. Eftersmaken är lång. Drick till pasta med portabellosvamp stekt i Oloroso och massor av färska örter.

Vatten: MINVINO No 3

Producent: www.ojaivineyard.com

Importör: DIVINE AB

Punkvin redo för Rose – 27 maj

Georg Breuer Spätburgunder Rosé

Georg Breuer, Rheingau, Tyskland
2019
Nr 957190, 129 kr

Ett lätt, elegant rosévin att servera väl kylt. Doft och smak är fyllda av röda bär, speciellt körsbär och hallon. Torrt med hög syra som gör helheten frisk och fräsch. I smaken känns också tydligt den typiska stenmineraliteten från området. Klunkvänligt vin med låg alkoholhalt att dricka till enkla tilltugg.

Vatten: MINVINO No 1

Producent: www.georg-breuer.com

Importör: Vinunic AB

By. Ott

Domaine Ott, Côtes de Provence, Frankrike
2019
Nr 90306, 179 kr

Smakrikt men elegant rosévin av de typiska, sydfranska druvsorterna grenache, syrah, mourvèdre och cinsault. Rödbärig karaktär med inslag av citrus, örter och sälta. Rikt men fint ihophållet av frisk syra. Drick till kall, inkokt lax med nypotatis och dillmajonnäs.

Vatten: MINVINO No 1

Producent: www.domaines-ott.com

Importör: Vinunic AB