Idig Trocken Riesling Grosses Gewächs

A Christmann, Pfalz, Tyskland, 2017
Nr 96342, 425 kr

Knuten doft som avslöjar aning päron och citrus samt stenig mineralitet. Smaken är stram, torr och frisk med knivskarpt fokus ända ut i den långa eftersmaken. Mineralen är dominerande i det ungdomliga vinet som behöver några års lagring för att öppna upp sig till fulländning.

MAT: Servera till kall inkokt salmalax med dillmajonnäs, pressgurka och kokt potatis..
VATTEN: MINVINO No 1


PRODUCENT: Weingut Christman
IMPORTÖR: Enjoy Wine

Dog Point Chardonnay

Dog Point Vineyards, Marlborough, Nya Zeeland, 2016

Nr 96224, 279 kr

Doften är full av knallpulvrig fatkaraktär, tropisk frukt och stenmineral. Smaken är ananasfruktig, stram och fatmineralig. Rent, rakt och långt i eftersmaken. Bör lagras för att öppna upp mer av frukt och harmoni.

MAT:Gott till grillad salmalax med potatissallad i olivolja, sherryvinäger och svettad purjolök samt grön, ångad sparris.
VATTEN: MINVINO No 2


PRODUCENT: www.dogpoint.co.nz.
IMPORTÖR: Philipson Söderberg

Château Le Puy Emilien

Chateau Le Puy, Côtes de Bordeaux, Frankrike, 2015
Nr 90476, 319 kr

Komplex, ren, aning utvecklad doft med inslag av subvegetation och svamp. Smaken är mineralig och medicinal med mognadstoner av svamp och skogsmark. Strukturen är ännu stadig och helheten balanserad och elegant. Lagringspotential men god och drickbara redan nu.

MAT:Servera till pepparstekt saftig slaktarbiff med klyftpotatis, rödvinssky och Karl Johansvamp.
VATTEN: MINVINO no 3


PRODUCENTChateau Le Puy
IMPORTÖR: TM Kvalitetsviner 

Torette Supérieur

Les cretes, Valle d’Aosta, Italien, 2016
Nr 92028, 199 kr,

Äntligen ett vin från den lilla regionen i nordväst, Valle d’Aosta, på Bolaget! Ren, mineralig, transparent järnig doft följt av lätt, harmonisk, bärig och elegant smak med fin struktur och mjuk textur. Vinet är ytterst balanserat.

MAT: Utmärkt att dricka till foliebakad salmalax med riven parmesan och svarta oliver på en risonibädd med svart trumpetsvamp.

VATTEN: MINVINO no 3


PRODUCENT: Les Cretes
IMPORTÖR: Ward Wines AB

Una Palma Fino Tio Pepe

Gonzalez-Byass, Jerez, Spanien
Nr 90615, 199 kr, obs! 50 cl

Nu släpps Una Palma Fino, Dos Palmas Fino, Tres Palmas Fino samt Quatro Palmas Amontillado. Palmas innebär längre lagring, där tydliga mognadstoner anas ju fler Palmas det är. Una Palma har tydlig Finodoft med mandel, halm, flor (det specifika jästtäcket som Fino lagras under) och mineral. Smaken är salt och mineralig med härligt bett i avslutningen. Elegant!

MAT: Gott att dricka till anchoas, gröna spanska oliver, hårdost. Fantastiskt till havskräftor naturell.
VATTEN: MINVINO No 2


PRODUCENT: Gonzalez-Byass
IMPORTÖR: Nigab

Om Punkvin

Susanne Berglund Krantz är svensk mästare i sommellerie och stått på pallen fyra gånger i nordiska mästerskapen. Lily Bollinger Award vinnare. Susanne är vinskribent för bland annat Livet Goda och Gate Report. Hon är lärare bland annat på Restaurangakademien, har ett brinnande intresse för naturviner och driver Punkvin. Susanne är även en av MINVINOs viktigaste personer då hon tillsammans med Solveig Sommarström varit delaktig i framtagningen. 

Punkvin, kraniet och en Gibson ger:

Missa inte Punkvins vlogg där hon både recenserar ännu fler från Systembolagets släpp och ger nitbälten, döskallar och mohawks i betyg. Här finner du även olika intressanta intervjuer och nedslag i dryckens punkigaste värld.

Punkvins värld med resor och fin flaskor finner du på Instagram.