Geheimrat J Riesling Spätlese Trocken

Weingüter Wegeler, Rheingau, Tyskland, 2016
Nr 96131, 249 kr

Stor favorit i Rheingau. Vinet är just nu aning knutet med doft av stenig mineralkaraktär. En lätt petroleumton anas bakom lime och päron. Smaken är stening och stram med hög syra och lång eftersmak. Behöver läggas ned ett tag för fullkomlig harmoni. Vinet har stor lagringspotential. 

MAT: Passar perfekt till en väl tilltagen skagentoast.
VATTEN: MINVINO No 1


PRODUCENT: Weingüter Wegeler
IMPORTÖR: Giertz Vinimport AB

As Sorters Rafael Palacios

Rafael Palacios, Valdeorras, Spanien, 2017

Nr 96347, 409 kr

En av de skickliga, välrenommerade vinproducerande bröderna Palacios. Rafael håller till i Galicien, Valdeorras, i nordvästra Spanien. Druvan är Godello. Doften ger ett ungdomlig utryck med dominans av ekfat som ger en knallpulvrig karaktär med inslag av gula frukter och mineral. Smaken är elegant och samtidigt komplex, inramad av en läskande, hög syra. Avslutet är långt och distinkt. Stor lagringspotential. 

MAT: Servera till grillad hummer, pommes frites och majonnäs.
VATTEN: MINVINO No 2


PRODUCENT: www.fritzwinery.com.
IMPORTÖR: Concealed Wines AB

Lago Ranco Pinot Noir

Viña Casa Silva, Region Austral, Chile, 2017
Nr 95050, 189 kr

Från välkände producenten Viña Casa Silva kommer detta, för ursprunget, eleganta, transparenta vin av pinot noir. Doften är fragilt rödbärig med inslag av mineral. Smaken är lika spröd, elegant och eterisk. 

MAT: Ett lätt vin av detta slag kombinerar jag gärna med pasta, tomatsås av söta körsbärstomater, toppat med god fetaost samt kalamataoliver
VATTEN: MINVINO no 3


PRODUCENTViña Casa Silva
IMPORTÖR: Vinunic AB 

Viña Tondonia Reserva

Lopez de Heredia, Rioja, Spanien, 2006
Nr 95182, 269 kr

En av mina allra största favoriter i Rioja, som tillverkar sina viner på traditionellt sätt, till fyndpris. Doften är mogen med tertiära aromer av skogsmark, tobak, svamp och dill. Smaken är balanserad och innehåller även röda bär tillsammans med ovan nämnda karaktärer. Fin struktur omger helheten och avslutningen är lång och njutbar.

MAT:Drick till grillade (di-)lamm- eller killingkotletter med grillad, marinerad paprika (från Rioja).
VATTEN: MINVINO no 4


PRODUCENTLopez de Heredia

IMPORTÖR: Janake Wine Group AB

Travaglini Gattinara

Travaglini Giancarlo S.A., Gattinara, Italien, 2013
Nr 95742, 189 kr, obs! 50 cl

I Piemonte i nordvästra Italien finns fler ursprung (än Barolo och Barbaresco), där druvan nebbiolo används. I Gattinara kostar de höga kvalitetsvinerna dessutom mindre än i ovan nämnda appellationer. Doften har druvtydlig karaktär av skogsmark, röda bär, blommighet och medicinala toner. Smaken är svalfruktig och elegant med stram struktur. Helheten är slank och avslutningen är lång och behaglig.

MAT: Servera gärna redan, dekanterad ett tag före, till pasta med smör, tryffel och mängder av nyriven parmesan.

VATTEN: MINVINO no 3


PRODUCENT: Travaglini Giancarlo S.A
IMPORTÖR: Vintedge AB

Om Punkvin

Susanne Berglund Krantz är svensk mästare i sommellerie och stått på pallen fyra gånger i nordiska mästerskapen. Lily Bollinger Award vinnare. Susanne är vinskribent för bland annat Livet Goda och Gate Report. Hon är lärare bland annat på Restaurangakademien, har ett brinnande intresse för naturviner och driver Punkvin. Susanne är även en av MINVINOs viktigaste personer då hon tillsammans med Solveig Sommarström varit delaktig i framtagningen. 

Punkvin, kraniet och en gibson ger:

Missa inte Punkvins vlogg där hon både recenserar ännu fler från Systembolagets släpp och ger nitbälten, döskallar och mohawks i betyg. Här finner du även olika intressanta intervjuer och nedslag i dryckens punkigaste värld.

Punkvins värld med resor och fin flaskor finner du på Instagram.