Vermentino Etichetta Nera Cantina Lunae

Cantina Lunae, Colli di Luni, Italien 2017
Nr 99080, 189 kr

Ett ungt, friskt och fräscht vin av druvan vermentino. Blommig och grönörtig doft och smaken är citrusfrisk med hög syra, elegant och lätt helhet samt eteriskt avslut.

MAT: Aptitretare eller till tonfisktartar med avocadopuré och färska örter.

VATTEN: MINVINO No 1

1583 Albariño de Fefiñanes

Bodegas del Palacios de Fefiñanes, Rias Baixas, Spanien, 2017
Nr 90103, 189 kr

I nordvästra Spanien med dominerande Atlantklimat växer druvan albariño som ger viner med citrus, sälta och mineralitet. Så även i detta vin som är smakrikt och fylligt med hög syra. Helheten är rak, distinkt och långt.

MAT: Vinet är som gjort för fisk och skaldjur, som gärna i detta fall får vara grillade. Pulpo (bläckfisk) på galiciskt vis passar utmärkt.

VATTEN: MINVINO no 2

Barta Furmint

Mád Király Dülö Kft, Tokaj, Ungern, 2015
Nr 99016, 259 kr

Distriktet som framförallt är världsberömt för sina söta, ädelrötade viner producerar även torra viner av samma druva. Vinet är utvecklat med honungstoner och mineralig karaktär såsom musselkok. Vinet är torrt med hög syra som är väl integrerad i den eleganta helheten. Balanserat och moget.

MAT: Servera gärna till pasta med vongole för att matcha mineraliteten.

VATTEN: MINVINO no 2

Joseph Drouhin Santenay

Joseph Drouhin, Santenay, Frankrike, 2015
Nr 95016, 249 kr

Flirtig, generös och rödbärig i utvecklad stil. Smaken är lätt, elegant och frisk med mogen tannin som ramar in vinet fint. Eftersmaken är smekande och behaglig med eteriskt avslut.

MAT: Till detta eleganta vin passar ankbröst med jordgubbssås (matchar rödbärigheten) och jordärtskockspuré.

VATTEN: MINVINO no 3

Benanti Rovittello

Benanti, Etna, Italien, 2014
Nr 95953, 399 kr

Utvecklad doft av bergig mineral. Smaken är ytterst mineralig med steniga inslag, vitpeppar, rödbärighet och stram tannin. Elegant.

MAT: Vinet kräver mat som tämjer den stadiga tanninen. Älgfilé med örtig sås och krämig potatisgratäng samt bondbönor med olivolja och rosmarin.

VATTEN: MINVINO no 3

Om Punkvin

Susanne Berglund Krantz är svensk mästare i sommellerie och stått på pallen fyra gånger i nordiska mästerskapen. Lily Bollinger Award vinnare. Susanne är vinskribent för bland annat Livet Goda och Gate Report. Hon är lärare bland annat på Restaurangakademien, har ett brinnande intresse för naturviner och driver Punkvin.

Missa inte Punkvins vlogg där hon både recenserar Systembolagets släpp och ger nitbälten, döskallar och mohawks i betyg. Här finner du även olika intressanta intervjuer och nedslag i dryckens punkigaste värld.

Följ Punkvin på Instagram.