Riesling & Minvino No 2

Domaine Weinbach Riesling

Domaine Weinbach, Alsace, Frankrike 2017
Nr 95267, 229 kr

Från en av mina absoluta favoritproducenter i Alsace släpps husets basriesling som är aromatiskt fruktig med aning päronton och svalfruktig smak med stram syra och långt, elegant avslut. Trots elegansen i helheten är vinet komplext och smakrikt.

MAT: Drick som aptitretare eller till räksmörgås med citron och majonnäs.

VATTEN: MINVINO No 1

Tenuta delle Terre Nere Etna Bianco

Tenuta delle Terre Nere, Etna, Italien 2017
Nr 96337, 169 kr

Från vulkanisk jordmån på Sicilien vilket ger karaktär till detta mineralrika vin som har mycket kalkighet och aning honungston i den gulfruktiga smaken. Syran är frisk och läskande vilket ger vinet en härlig klunkbarhet. Helheten är lätt och elegant.

MAT: Drick till en enkel pasta med färska körsbärstomater och basilika.

VATTEN: MINVINO no 1

Vitalba Romagna Albana Secco

Tre Monti srl soc. Agricola, Albana di Romagna, Italien 2017
Nr 99564, 229 kr

Vinet har en vacker bärnstensfärgat utseende. Doften och smaken har tydliga nötskalsaromer, subvegetativa toner inramat av hög syra som ger vinet fräschör. En lång längd avslutar det balanserade smakintrycket.

MAT: Komplexiteten och jordmånsdominansen i vinet gör det förträffligt till många olika maträtter såsom till exempel krämig risotto med trattkantareller, parmesan och rostad svartkål.

VATTEN: MINVINO no 2

Remelluri Reserva

Remelluri, Rioja, Spanien, 2011
Nr 90306, 249 kr

Klassiskt och moget vin från kvalitetsproducent i traditionellt vindistrikt till budgetpris. Doft och smak är ursprungstypiska med dilliga inslag och rödbärighet. Helheten är balanserad och harmonisk med mogen struktur och frisk syra som ger vinet fräschör.

MAT: Underbart till grillade lammkotletter, rostad, marinerad paprika och potatisgalette.

VATTEN: MINVINO no 3

Barbaresco Pio Cesare

Pio Cesare, Barbaresco, Italien – 2014
Nr 99562, 489 kr

Doften har utvecklade toner av mineral, körsbär och medicinal karaktär. Smaken är komplex och generös, fylld av skogiga och körsbäriga toner samt mineralitet. Eftersmaken är lång och helheten inramad av stadig tannin vilket gör vinet lagringsdugligt.

MAT: Gott att dricka nu efter dekantering till pasta med Karl-Johansvamp eller tryffel samt drivor av vällagrad parmesan. Eller en saftig köttbit och pommes frites.

VATTEN: MINVINO no 3

Om Punkvin

Susanne Berglund Krantz är svensk mästare i sommellerie och stått på pallen fyra gånger i nordiska mästerskapen. Lily Bollinger Award vinnare. Susanne är vinskribent för bland annat Livet Goda och Gate Report. Hon är lärare bland annat på Restaurangakademien, har ett brinnande intresse för naturviner och driver Punkvin.

Missa inte Punkvins vlogg där hon både recenserar Systembolagets släpp och ger nitbälten, döskallar och mohawks i betyg. Här finner du även olika intressanta intervjuer och nedslag i dryckens punkigaste värld.

Följ Punkvin på Instagram.